Henri Heikkinen

Kun hevoselle housut laitetaan

  • Kati Leinonen, jäänyt
    Kati Leinonen, jäänyt

Oulussa nähtiin taas yksi korkeamman moraalin riemuvoitto, kun keskustan lumimaailmasta poistettiin taiteilija Kati Leinosen valokuvainstallaatio. Taideteos nimeltä Jäänyt  oli vaikuttava jäähän upotettu kuva alastomasta naisesta, joka oli painanut ihonsa jäätä vasten.

Taiteilijan mukaan teoksessa on kyse ihmisen ja luonnon suhteesta ja kohtaamisesta. Lämmin iho kohtaa kylmän jään, jonka se sulattaa. Leinonen kertoi halunneensa tehdä teoksen, joka olisi osa Jäägalleriaa eikä irrallinen sinne ripustettu kuva.

Sensuurin takana oli keskiviikon (22.2.) Oulu-lehden närkästynyt pääkirjoitus. Siinä Heli Rintala, joka ei pidä itseään ”tiukkapipoisena siveydensipulina”, eikä ”ylimmäisenä moraalinvartijana” aloittaa valittamalla Veeti –mammutin elimestä.

Hänen mielestään anatomisesti korrekti mammutti sopii punaniskabaariin, muttei ”puolitoistametristen tapahtumiin”. Tulee elävästi mieleeni netissä kiertänyt, erään hevosenomistajan postilaatikkoonsa saama kirje. 

”Hyvä naapuri, voisitko lakata pitämästä hevosiasi siinä tien vieressä olevassa aitauksessa, kun lapset kulkevat siitä ohi kouluun. Hyvin usein toinen hevosista esittelee 'elintään' kaikkien nähden. Ei ole lapsista mukava nähdä tuommoista koulumatkalla, ties miten vahingollisesti vaikuttaa pienimpien mieleen."

Rintala rinnastaa mammutin vehkeet Leinosen valokuvainstallaatioon, koska molemmat olivat hänen mielestään väärässä paikassa – lasten nähtävillä. Kuten hevosten elinten, niin myös alastoman naisvartalon näkeminen ilmeisesti vaikuttaa vahingollisesti lasten mieleen.

Itseäni kiinnostaisi tietää enemmän ahdasmielisen kotikasvatuksen traumatisoivasta vaikutuksesta, joka sitten näkyy aikuisiälläkin hysteerisenä suhtautumisena esimerkiksi alastomuuden näkemiseen.

Toivottavasti Rintala ei vie lapsiaan koskaan vaikkapa Lahteen. Kaupungin keskustassa on nelisenkymmentä patsasta, joista useimmat alasti. Myös ulkomaanmatkailua kannattanee välttää. Esimerkiksi Firenzen keskustassa kellit paljaana kekkuloiva David –patsas voi aiheuttaa lapsille elinikäiset traumat.

Kyllä minä niin mieleni pahoitan aina näistä moraalinvartijoista, mammutin elimenleikkaajista ja muista ihmismielen syrjäpoluille lähteneistä. Yritin kovasti miettiä, että miten tällaista ammattimaista mielensä pahoittamista saisi vähennettyä, mutten keksinyt mitään muuta keinoa kuin pahoittaa itse mieleni ja kirjoittaa siitä valituskirjeen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Oi täällähän on taas täyttä asiaa, voi Oulua voih tyhmyys ja tuota tekomoraalia, ko maailmaa parannettaan pikkusievistelyllä. Jestanpoo meitä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kyllä minä aina niin riemumielin nauran noiden mielensä pahoittajien kommelluksille:)

Naurattaa niin makeasti, että pitäisi varmaan hankkia jokin lääkitys, LOL.

t. piiroinen

Hupaisinta kun AINA aloittavat ensiksi selittämällä etteivät ole ahdasmielisiä moralisteja, MUTTA...

seppo kirnu

Järjetöntä sakkia.

Pelkäävät muiden elämää, itseään ja sitä että lapsistaan tulee vamppyyreitä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Oli oikein pakko mennä uutislähteelle ja löytyihän se:

http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/lumimaailman-ala...

Aika vähänhän tuo teos hätkäyttää verrattuna tähän Jari Tervollekin aihetta antaneeseen takavuosien taiteeseen:

http://jaritervo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/41981-vittu

http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/J%C3%A4ttih%C...

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Heh, voi hyvää päivää.

Jos Heli Rintala tulee joskus Tampereelle niin Hämeensilta kannattaa kiertää. Siellä nimittäin on alastomia patsaita ja yhdellä on vielä kädessään joku oranvanraato. Hämeenpuistossakin seisoo joku ukko munasiltaan ja miekka tanassa: http://www.uta.fi/laitokset/historia/koskivoimaa/v...

Jouni Mikola

Toivottavasti tuo Heli Ritala ei matkusta Tampereelle, siellä hän voisi järkyttyä pahanpäiväisesti Tammerkosken sillalla.

Alkaa muuten pikkuhiljaa huolestuttamaan tämä, kun Suomi on muuttumassa entistä enemmän kaksinaismoralistiseksi ja Räsänen lyö vielä vettä kiukaalle ministerinä.

seppo kirnu

On se kaamean kauhean vaarallinen tuo naisen kaunis ruoto.

Ydinpommi ei ole kauheaa, eikä lieemmin mikään muukaan kunnon riehuminen!

Vittu Pää

No kun se tätä on, niin sitten guggis, vai? Olis kyllä mielenkiintoista kuulla siveyden sipulin mielipide siitä, olisiko parempi että esim. tuollainen rivous sullotaan johonkin hassun näköiseen taloon sisälle? Tai vaikka ulkopuolelle. Silloin se olisi matkailuvaltti?

Teppo Nygren

Tuo teos voi myös olla aika pelottava joidenkin lasten mielestä. Idea tuossa työssä on kyllä ihan hyvä.

Käyttäjän MattiUusimies kuva
Matti Uusimies

Pitääkö ihan kaiken mennä lasten ehdoilla? Vieläpä oletetuilla sellaisilla. Heh, luulisi "puolitoistametrisen" jo kestävän kaikenlaista. Ja miksi piti puhua punaniskabaarista eikä vaikka luonnontieteellisestä museosta? Punaniskabaariinko se närkästyjäkin oikeastaan haluaisi mammuttielimiä tiiraamaan.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa