Henri Heikkinen

Hyvän tuoksun valinta

Kaltaiseni boheemia ja vaiherikasta poikamieselämää viettävän nuoren miehen on tärkeää kyetä tarvittaessa antamaan tyylikkään vaikutelman itsestään. Mittatilauspuvut, tyylikkäät kengät ja kokonaisuutta täydentävät asusteet ovat itsestäänselvyyksiä kunnianhimoisen nuoren miehen vaatekaapissa - vaikka ne olisi pitänyt ostaa kirpputorilta. 

Tyylikkäillä vaatteilla ja huolitellulla ulkonäöllä ei ole kuitenkaan mitään merkitystä jos ei tuoksu hyvälle. Vaikka usein naamioidun arkisiin asusteisiin ja kuljen huomaamattomana rahvaan seassa kuin kuka tahansa demari, erottaa meidät kunnon kansalaiset vasemmistolaisista yleensä aika helposti tuoksusta. 

Koska rastat eivät ole enää muodissa, monet hampuusit käyvät nykyään onneksi jopa suihkussa ja joskus laittavat deodoranttiakin, mutta se ei valitettavasti riitä. Hyvän tuoksun valinta on vaativa ja aikaavievä prosessi, johon kannattaa satsata, mikäli mielii antaa ihmisille tyylikkään vaikutelman itsestään. Se on loppusilaus, joka erottaa sinut muista.

Oletan, ettei kukaan lukutaitoinen käytä Axea tai vastaavia markettidödöjä enää yli 15-vuotiaana, joten jätän ne kokonaan mainitsematta. Jokaisen täytyy löytää juuri itselleen sopivat tuoksut. Se, mikä tuoksuu kivalta pullossa ei välttämättä toimi juuri sinun ihollasi.

Kaltaiseni kriittisen miehen on todella vaikeaa löytää mieleistä tuoksua. Valitettavan iso osa kauppojen valikoimasta tuntuu menevän kolmeen mielestäni epämiellyttävään kategoriaan:

1. Kategeoria haisee aivan sählytreeneistä palaavalle teinille. Kuin suihkugelille. Kyseessä ovat yleensä "sporttisena" myytävät tuoksut. Näitä ovat esim. monet Hugo Bossin ja Lacosten tarjoamat vaihtoehdot. Sopinee varsin hyvin jollekin, joka taputtelee näitä ensimmäisten partahaiveniensa päälle mennessään äidin kyydillä diskoon. Ei minulle.

2. Kategoria haisee vanhalle ja iljettävälle setämiehelle. Sen kummempia esimerkkejä etsimättä käytän tästä kategoriasta nimeä "mennen-old spice", joka kertonee mielikuvana enemmän kuin tuhat sanaa. Näitä voi hamstrata kaappiin siinä vaiheessa kun on aidosti setämies, eikä ainoastaan tunne olevansa käydessään kolmekymppisenä fuksibileissä, kuten minä.

3. Kategoria haisee sellaiselle miehelle, joka tulee yökerhossa ahdistelemaan naisia hyvin fyysisesti. Näitä ovat  varsin voimakkaat ja maskuliiniset tuoksut, jotka yleensä haistaa peninkulman päähän. Koska en halua aiheuttaa naisille alitajuista paniikkireaktiota, saatika astmaatikoille oireita, jätän nämä mielelläni hyllyyn.

Itse olen viimeiset 15 vuotta käyttänyt Cliniquen valmistamaa Happy for men -tuoksua, enkä ole löytänyt vieläkään vastaavaa, vaikka usein esimerkiksi lentokenttien tax free -myymälöistä niitä haeskelenkin. Kyseessä on raikas, hedelmäinen, hieman sitruksinen tuoksu. Sen on kuvattu tuoksuvan "aivan Henrille", mikä indikoi oikeaa valintaa. Olen kyllä kokeillut monia tuoksuja, kuten naisiakin, mutta tässä kohtaa se oikea tuntuu löytyneen jo aikaisin.

Tänään kuitenkin eräänlaisena heräteostoksena hankin kokeeksi Chanelin Allure Homme Sportia, ja ajattelin antaa sille mahdollisuuden. Ehkä vähemmän yllättäen, myös uusi ostokseni on sitruksisen raikas ja hienostunut tuoksu. Kyseessä on ehkä suurin muutos omassa konservatiivisessa elämäntyylissäni noin viiteen vuoteen. Saas nähdä, miten maailmani tästä nyt järkkyy.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Hyvä että mies kirjoittaa tuoksuista.

Happy for men.

Luetteletko lisää omia suosikkejasi?

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Yksi kategoria on kuin hyönteismyrkky.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Salvador Dali -sarja houkuttaa, muotoilun suhteen.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Tässä yhteydessä mainittakoon elokuva Parfyymi (2006).
Päähenkilöllä on ilmiömäinen hajuaisti ja intohimo saada tietty tuoksu vangituksi.
Onnistuukohan? Elokuvan alaotsikko - Erään murhaajan tarina -

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Saunapuhdas tai suihkunraikas naturellena kelpaa ja siltä pohjalta tuore hiki pintaan.

Taisto Merilä

Parhaat (ja yksilölliset) tuoksut saa tekemällä itse.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Klassikkojen aateli, Acqua di Parma, käyttivät aikoinaan
Cary Grant, David Niven, Ava Gadner, Audrey Hepburn,
unisex for us.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tabac ei kai ole enää suosittu näin tupakkakielteisenä aikana?

Hannu Korpilampi

Käytin Kenzo Pour Homme:a muinoin sinkkuna ollessani aina kun menin baariin. Jokin siinä sai naiset liimautumaan kylkeen kiinni. Jos sitä myydään vielä niin suosittelen ehdottomasti kaikille naisenkaipuussa oleville.

Nykyään haisevat miehet tai naiset vaikuttavat vain noloilta. Mitä vahvempi ja kauas ulottuvampi haju, sitä nolommalta. Se on vähän kuin karjuisi kovaan ääneen puhelimeen ruuhkabussissa.

Apteekista saa dödöä joka estää hikeä haisemasta. Se riittää.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Kun olin viidentoista piti kaapia poskia siinä toivossa että jotain irtoaisi ja haistatin Mennenillä.
Kun olin seitsemäntoista jotain sieltä poskista katkeili ja höystin Old Spicella.
Kun parta alkoi pysyä leukaperissä ei tarvinnut tuoksahdella. Joskus haiskahtelin, ja se ei ollut suosittu juttu. Terva tuoksahtelee silloin tällöin tässä nykyelämässä. Kaikki tervan haisun sävyt eivät ole sitä mitä ympäristö odottaisi. Joskus ympäristö olettaa naapurin kollikissan merkkailleen.

Feromoneja liikkeellä, luonto-tai keinotekoisesti, on kuitenkin. Tahattomastikin.
Joskus tai toisinaan nenäni haistinsolut tavoittavat viipyilevän myskintuoksun leijailemasta muka viattomana.

Meitä huijataan. Paitsi saunan jälkeen.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa